Ez most a menő – nyári italok borból

A fröccsön túl is van élet

 

Nyáron a frissebb, üdébb borokat keresi mindenki, alacsony alkohollal, élénk, ropogós gyümölcsökkel. A vörösből is jobban kedveljük ilyenkor az könnyedebb fajtákat, kissé behűtve, a testes, nehéz borok egyelőre várhatnak.

A fogyasztók is állandóan az újdonságokat keresik, nézzük meg, hogy a nyári hónapokban mivel dobhatjuk fel a borainkat. Ilyenkor elszabadulhat kicsit a fantáziánk, és ha 35 fokot mutat a hőmérő, akkor minden szabályt megszeghetünk.

A klasszikus

Fröccs. Nem az számít, hogy magyar-e, a lényeg, hogy hideg legyen, jó minőségű borból készüljön, és szódát (ne ásványvizet!) használjunk hozzá. A fehérborból készített jeges kisfröccs, nagyfröccs vagy hosszúlépés örök kedvenc marad, és pár éve már, hogy a rozéfröccs is nagy divat. De léphetünk is tovább, a sillerfröccs az új rozéfröccs, hiszen a gazdag gyümölcsösség az élénk savakkal remekül bírja, ha felhúzzuk egy kis szódával, a málnaszörpre emlékeztető szín pedig jól mutat bármelyik közösségi oldalon. Olyat is láttunk már, aki egy üde kékfrankost tett még frissebbé a buborékokkal, ami nem szokványos még, de hát mondtuk, hogy nincs szabály.

Fröccs, csak másként

Ha már két hónapja csak fröccsöt iszunk, akkor megvan az esély arra is, hogy előbb-utóbb megunjuk. Ekkor jöhetnek a borkoktélok, ahol szerencsére a fantáziának semmi sem szab határt. Az alap lehet egy kevés bármilyen szörpből vagy szirupból, remek frissítő lehet a verjus is, erre töltsük rá a bort, szóda, jég és az éppen megtalálható idénygyümölcs kerüljön bele, valamint friss fűszernövények. Íme pár bevált variáció kreatív ötleteink megvalósításáig: levendulaszörp-rozé-ribizli-citromfű, bodzaszörp-fehérbor-uborka-menta, meggyszörp-siller-szeder-bazsalikom, uborkaszirup-fehérbor-citromkarika-menta. Lehet bátran kísérletezni!

nyari_borok

Pezsgőkoktél, ahogy a franciák kitalálták

Régóta a franciák egyik kedvence a Kir Royal, a száraz pezsgő cassislikőrrel, de számos koktél is készül habzókkal. Ha nem vagyunk profi bártenderek, akkor érdemes az egyszerűbb, könnyebben elkészíthető verziókat keresni, mint a fenti Kir Royal. Pezsgő, habzó- vagy gyöngyözőbor is lehet az alap, a cassist meg persze helyettesíthetjük akár viola- vagy rózsasziruppal is, esetleg gránátalmával. És mióta a nagy francia champagne-házak előrukkoltak a több dosage-t tartalmazó, jéggel, gyümölccsel és fűszernövényekkel kínált, jellemzően fehér palackos pezsgőkkel, azóta színesebbek a nyarak. Mindezt persze csakis jéghidegen.

Mit adtak nekünk az olaszok?

Mi az, ami még a pezsgőkoktélnál is hidegebb, és nagyon olasz? Nyilván a fagylalt. A legújabb őrület a Frozé, azaz a fagyasztott rozébor eperrel, ami egy, akár otthon is elkészíthető jégkása. Rózsaszín, gyümölcsös és frissítő, bármelyik kerti parti tökéletes kelléke. Ha pedig nem a rozé a kedvencünk, akkor készíthetjük fehérborból és barackból, vagy proseccóból és dinnyéből is. A vízalapú, granita vagy sorbet típusú édességek amúgy is sokkal jobban esnek a hőségben, és a különböző fagylaltgépek és ice pop formák rengeteg lehetőséget kínálnak a saját receptjeink kikísérletezésére. Természetesen mindent borral!

Kodela Mia

Ide jöhet a könyvről kép, szöveg, gomb, bármi…

Ez az oldal cookie-kat használ. Nekünk, a Wineglass Communication-nál fontos az adataid védelme. A honlapunk szolgáltatásaink biztosítása, a felhasználói élmény javítása és a látogatottságának mérésére, hirdetéseink eljuttatása érdekében sütiket és más követő megoldásokat használ. Bizonyos adatokat hozzájárulásod esetén átadunk külső partnereknek, például a Google-nek.

Az „Elfogadom az összes sütit” gomb megnyomásával egyszerre tudsz hozzájárulást adni az összes cookie lefutásához.

Ha szeretnéd, Te magad is eldöntheted az „Adatvédelmi beállítások” linkre kattintva, mihez járulsz hozzá, és át tudod nézni a részleteket az Adatkezelési tájékoztatónkban. Későbbiekben is változtathatsz, a bal alsó sarokban található fogaskerékre kattintva.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Szeretnénk minél személyre szabottabb élményeket és szolgáltatásokat nyújtani a weboldalunkon és azon túl is. Ezért használunk un. sütiket és követőkódokat, és ezért adunk át bizonyos adatokat külső partnereknek. Ezeknek a funkcióknak egy része, amik a rendszer üzemeltetéséhez szükséges, azonnal elindul, egy másik részét viszont Te tudod szabályozni ezen a felületen az egyes kategóriákban, amelyeknél a nevekre kattintva meg tudod nézni a részleteket. További információkat az Adatkezelési tájékoztatónkban találsz. Arra kérünk, segítsd a munkánkat, és kattints az [ÖSSZES ENGEDÉLYEZÉSE] gombra!”


Ezek a cookiek az oldal működéséhez szükségesek. Automatikusan elindulnak, amikor weboldalunkat meglátogatod. Kivételes esetekben a büngészőkben tilthatók le, de felhívjuk a figyelmedet, hogy oldalunkat ezek nélkül a sütik nélkül nem fogod tudni kielégítően használni.

Ezek a cookiek az oldal működéséhez szükségesek. Automatikusan elindulnak, amikor weboldalunkat meglátogatod. Kivételes esetekben a büngészőkben tilthatók le, de felhívjuk a figyelmedet, hogy oldalunkat ezek nélkül a sütik nélkül nem fogod tudni kielégítően használni.

Összes tiltása
Összes engedélyezése