Ez most a menő – nyári italok borból
A fröccsön túl is van élet
Nyáron a frissebb, üdébb borokat keresi mindenki, alacsony alkohollal, élénk, ropogós gyümölcsökkel. A vörösből is jobban kedveljük ilyenkor az könnyedebb fajtákat, kissé behűtve, a testes, nehéz borok egyelőre várhatnak.
A fogyasztók is állandóan az újdonságokat keresik, nézzük meg, hogy a nyári hónapokban mivel dobhatjuk fel a borainkat. Ilyenkor elszabadulhat kicsit a fantáziánk, és ha 35 fokot mutat a hőmérő, akkor minden szabályt megszeghetünk.
A klasszikus
Fröccs. Nem az számít, hogy magyar-e, a lényeg, hogy hideg legyen, jó minőségű borból készüljön, és szódát (ne ásványvizet!) használjunk hozzá. A fehérborból készített jeges kisfröccs, nagyfröccs vagy hosszúlépés örök kedvenc marad, és pár éve már, hogy a rozéfröccs is nagy divat. De léphetünk is tovább, a sillerfröccs az új rozéfröccs, hiszen a gazdag gyümölcsösség az élénk savakkal remekül bírja, ha felhúzzuk egy kis szódával, a málnaszörpre emlékeztető szín pedig jól mutat bármelyik közösségi oldalon. Olyat is láttunk már, aki egy üde kékfrankost tett még frissebbé a buborékokkal, ami nem szokványos még, de hát mondtuk, hogy nincs szabály.
Fröccs, csak másként
Ha már két hónapja csak fröccsöt iszunk, akkor megvan az esély arra is, hogy előbb-utóbb megunjuk. Ekkor jöhetnek a borkoktélok, ahol szerencsére a fantáziának semmi sem szab határt. Az alap lehet egy kevés bármilyen szörpből vagy szirupból, remek frissítő lehet a verjus is, erre töltsük rá a bort, szóda, jég és az éppen megtalálható idénygyümölcs kerüljön bele, valamint friss fűszernövények. Íme pár bevált variáció kreatív ötleteink megvalósításáig: levendulaszörp-rozé-ribizli-citromfű, bodzaszörp-fehérbor-uborka-menta, meggyszörp-siller-szeder-bazsalikom, uborkaszirup-fehérbor-citromkarika-menta. Lehet bátran kísérletezni!
Pezsgőkoktél, ahogy a franciák kitalálták
Régóta a franciák egyik kedvence a Kir Royal, a száraz pezsgő cassislikőrrel, de számos koktél is készül habzókkal. Ha nem vagyunk profi bártenderek, akkor érdemes az egyszerűbb, könnyebben elkészíthető verziókat keresni, mint a fenti Kir Royal. Pezsgő, habzó- vagy gyöngyözőbor is lehet az alap, a cassist meg persze helyettesíthetjük akár viola- vagy rózsasziruppal is, esetleg gránátalmával. És mióta a nagy francia champagne-házak előrukkoltak a több dosage-t tartalmazó, jéggel, gyümölccsel és fűszernövényekkel kínált, jellemzően fehér palackos pezsgőkkel, azóta színesebbek a nyarak. Mindezt persze csakis jéghidegen.
Mit adtak nekünk az olaszok?
Mi az, ami még a pezsgőkoktélnál is hidegebb, és nagyon olasz? Nyilván a fagylalt. A legújabb őrület a Frozé, azaz a fagyasztott rozébor eperrel, ami egy, akár otthon is elkészíthető jégkása. Rózsaszín, gyümölcsös és frissítő, bármelyik kerti parti tökéletes kelléke. Ha pedig nem a rozé a kedvencünk, akkor készíthetjük fehérborból és barackból, vagy proseccóból és dinnyéből is. A vízalapú, granita vagy sorbet típusú édességek amúgy is sokkal jobban esnek a hőségben, és a különböző fagylaltgépek és ice pop formák rengeteg lehetőséget kínálnak a saját receptjeink kikísérletezésére. Természetesen mindent borral!
Kodela Mia