Nyakunkon a Márton-nap!
A szüret utáni következő izgalmas időszak a Márton-nap körüli hetek. A borászoknak azért, mert olyan gasztronómiai hagyományok kötődnek hozzá, amikhez egy pincészet könnyen tud kapcsolódni, a fogyasztók pedig november közepére már izgatottan várják az újborokat.
Szent Márton a Római Birodalom területén, Savariában (Szombathely) született. Számos legenda szól a keresztény püspökről, aki előbb római katonaként, majd hittérítőként, később, 371-ben Tours püspökeként lett ismert. A november 11-i ünnep eredete szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni püspökké választása elől, de a madarak elárulták rejtekhelyét a gágogásukkal.
Viszonylag egyszerű dolgunk van, hiszen ki ne szeretne finom ételek mellé finom borokat inni, és ilyenkor mindenki izgatottan várja az újborokat. De ha még nincsenek is palackban az új évjárat rozéi, illatos fehérei és könnyű vörösei, akkor is még mindig mutathatunk a pincében éppen erjedő tételeket, a bor-étel párosítás pedig az előző évjáratokkal is lehetséges.
Ezekben a hetekben próbáljunk a gasztronómiára összepontosítani a boraink mellett. Tarthatunk nagyobb szabású borvacsorát különböző libaételekből, amin a fogásokhoz párosíthatjuk a borainkat, de a szokásos, kisebb kóstolókat is hangolhatjuk ennek megfelelően Márton-napira, és a sajt-sonka helyett most például kínálhatunk hideg libasültet, libatepertőt, esetleg libakolbászt. Beszéljünk össze a helyi hentessel, talán ad pár tippet ez ügyben.
A közösségi médiafelületeinken se feledkezzünk meg erről az időszakról! Posztolhatunk képeket az újborokról, hírt adhatunk arról, hogy éppen hogy állnak a borok a pincében, közzétehetjük a Márton-naphoz kapcsolódó programjainkat, borkóstolókat, borvacsorákat, amiket mi tartunk vagy részt veszünk rajtuk, és ajánlhatunk egy-egy borunkhoz libaételt, ezzel is megkönnyítve a vásárlóink dolgát, hogy mit válasszanak az ünnepi asztalra.
Kodela Mia