Barion Pixel

Borleírások: mit mondjunk a látványról?

Ha borleírást készítünk honlapra, social media felületekre vagy hátcímkére, célszerű a klasszikus rendszert követni. A megjelenés – illat – aromák – szerkezet felépítést követve a borról olyan leírást adhatunk, amely tájékoztatásul szolgál a fogyasztóknak. Noha a külső jegyek is fontosak, arra amúgy túl sok időt – jelen esetben szót – nem érdemes szánni, de azért így is érdemes megfontolni pár dolgot.

Honlap vagy hátcímke

Gondoljuk végig, hogy milyen felületre is szánjuk a leírást. A hátcímke esetében a fogyasztó már a kezében tartja a bort, így érdemesebb az aromákra, karakterre és esetlegesen az ételpárosításokra helyezni a hangsúlyt, sőt az sem baj, ha itt a szabatos leírások helyett kicsit elengedjük a fantáziánkat, de semmiképpen ne essünk át a ló túlsó oldalára és vigyázzunk arra, hogy az egyediség ne csapjon át nevetségességbe.
Egy honlap esetében – ahol több hely is rendelkezésünkre áll – lehetőleg tájékoztassuk pontosan és szabatosan a leendő vásárlót. Az olyan információból, ami segít dönteni a vásárlásban, soha nem lehet elég.

boros_palack

Kell egyáltalán foglalkoznunk a megjelenéssel?

A külső megjelenés sokat elárulhat egy borról, annak készítési módjáról (szűrt vagy szűretlen), koráról (fiatal vagy érlelt) vagy éppen magáról a fajtáról (pinot noir vagy tannat).  Következtethetünk a beltartalomra is, hiszen egy könnyű, zöldes-citromszínű, áttetsző, reduktív sauvignon blanc már látványra is más karaktert mutat, mint például egy hordóban érlelt kaliforniai chardonnay.

Azzal, ha viszonylag egységes kifejezéseket használunk, megkönnyítjük hosszú távon a fogyasztók dolgát, hiszen egyszerűbben eligazodnak laikusként is a borleírások között.

Milyen kifejezéseket használhatunk?

Az intenzitás alapján: halvány, közepes, mély
Tisztaság: tiszta, tükrös, homályos
Fehérbor: színtelen/ezüstfehér, zöldes sárga, szalmasárga, citromsárga, arany
Rozé: rózsaszínű,rózsa, pink, lazac, hagymahéj
Vörösbor: bíbor, rubin, bordó, gránát, tégla

Kodela Mia

Ide jöhet a könyvről kép, szöveg, gomb, bármi…

A weboldalon cookie-kat ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Szeretnénk minél személyre szabottabb élményeket és szolgáltatásokat nyújtani a weboldalunkon és azon túl is. Ezért használunk un. sütiket és követőkódokat, és ezért adunk át bizonyos adatokat külső partnereknek. Ezeknek a funkcióknak egy része, amik a rendszer üzemeltetéséhez szükséges, azonnal elindul, egy másik részét viszont Te tudod szabályozni ezen a felületen az egyes kategóriákban, amelyeknél a nevekre kattintva meg tudod nézni a részleteket. További információkat az Adatkezelési tájékoztatónkban találsz. Arra kérünk, segítsd a munkánkat, és kattints az [ÖSSZES ENGEDÉLYEZÉSE] gombra!”


Ezek a cookiek az oldal működéséhez szükségesek. Automatikusan elindulnak, amikor weboldalunkat meglátogatod. Kivételes esetekben a büngészőkben tilthatók le, de felhívjuk a figyelmedet, hogy oldalunkat ezek nélkül a sütik nélkül nem fogod tudni kielégítően használni.

Ezek a cookiek az oldal működéséhez szükségesek. Automatikusan elindulnak, amikor weboldalunkat meglátogatod. Kivételes esetekben a büngészőkben tilthatók le, de felhívjuk a figyelmedet, hogy oldalunkat ezek nélkül a sütik nélkül nem fogod tudni kielégítően használni.

Összes tiltása
Összes engedélyezése