Barion Pixel

Borleírás: mit mondjunk a kortyról?

A látvány és az illat után végre eljutunk a kóstoláshoz. A borleírás legfontosabb része ez, hiszen itt tudjuk leginkább átadni a borunk karakterét, a fogyasztó számára pedig megkönnyíteni a döntést, hogy melyik palackot válassza.

Az objektivitás és a szubjektivitás között meg kell találnunk az egyensúlyt. Nem baj, ha büszkék vagyunk a borunkra, de felesleges kikiáltani a világ legjobb, huszonöt évig eltartható cserszegijének, ha egyszer nem az. Az a legjobb, ha sikerül egyedi stílust belevinnünk a leírásba, de ha úgy érezzük, ez nem a mi asztalunk, akkor mindig törekedjünk az egyszerűbbre. Tartsuk szem előtt, hogy a borleírásunkat ugyanúgy meg kell értenie egy magasan képzett borszakértőnek vagy sommelier-nek, mint egy laikusnak.

feherbor_1200_890

Készíthetünk egy alapos és hosszabb leírást, ami az analitikai és a borkészítési adatokkal együtt a honlapunkon ad részletes tájékoztatást azoknak, akiket az érdekel. Ez főleg a szakmai partnereknek, borszakértőknek lehet segítség, ha folyamatosan a legfrissebb, piacon lévő borok pontos leírásait és adatait megtalálják nálunk.

Pár támpontot adunk az aromák leírásához:

Gyümölcs: citrusfélék, fehér húsú, sárga húsú, pirosbogyós, feketebogyós, trópusi vagy aszalt gyümölcsök
Virág: fehér, kék, rózsa
Fűszerek: zöld, édes, keleti
Vegetális jegyek: gyógynövények, friss vagy főtt zöldségek, fás jegyek
Animális jegyek

Ezeket használhatjuk általánosságban is, de pontosabban is megadhatjuk, akkor lime-ot írunk, ribizlit, narancsvirágot, rozmaringot, bőrt vagy gombát.

A hátcímke esetében, annak rövidsége okán azt javasoljuk, hogy soroljunk fel egy-kettőt a főbb aromajegyekből, és segítsük a fogyasztót azzal, hogy meghatározzuk a bor karakterét. Például reduktív, könnyű, magasabb savú, vagy testesebb, fahordós érlelésű fehérbor; könnyű, alacsony tannintartalmú tartályos, vagy nagy testű, komoly, magas tannintartalmú hordós vörösbor. Ha kifér még, akkor ajánlhatunk ételpárosítást is a bor mellé.

Kodela Mia

Ide jöhet a könyvről kép, szöveg, gomb, bármi…

A weboldalon cookie-kat ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Szeretnénk minél személyre szabottabb élményeket és szolgáltatásokat nyújtani a weboldalunkon és azon túl is. Ezért használunk un. sütiket és követőkódokat, és ezért adunk át bizonyos adatokat külső partnereknek. Ezeknek a funkcióknak egy része, amik a rendszer üzemeltetéséhez szükséges, azonnal elindul, egy másik részét viszont Te tudod szabályozni ezen a felületen az egyes kategóriákban, amelyeknél a nevekre kattintva meg tudod nézni a részleteket. További információkat az Adatkezelési tájékoztatónkban találsz. Arra kérünk, segítsd a munkánkat, és kattints az [ÖSSZES ENGEDÉLYEZÉSE] gombra!”


Ezek a cookiek az oldal működéséhez szükségesek. Automatikusan elindulnak, amikor weboldalunkat meglátogatod. Kivételes esetekben a büngészőkben tilthatók le, de felhívjuk a figyelmedet, hogy oldalunkat ezek nélkül a sütik nélkül nem fogod tudni kielégítően használni.

Ezek a cookiek az oldal működéséhez szükségesek. Automatikusan elindulnak, amikor weboldalunkat meglátogatod. Kivételes esetekben a büngészőkben tilthatók le, de felhívjuk a figyelmedet, hogy oldalunkat ezek nélkül a sütik nélkül nem fogod tudni kielégítően használni.

Összes tiltása
Összes engedélyezése