Borleírások: mit mondjunk az illatról?

A szín után a borleírások második eleme az illat. Akárcsak az előzőekben taglalt látvány esetében, erre sem kell túl hosszan kitérni, de itt is érdemes lehet megfontolni pár dolgot.

Az tény, hogy a borok illata folyamatosan változik, így az első benyomásból általában nem célszerű végleges következtetést levonni, pláne ha nem egy könnyed Irsai vagy sauvignon blanc van a pohárban, hanem egy komplexebb, érleltebb vagy neutrálisabb bor. Ha ez utóbbi áll fenn, célravezetőbb inkább az aromákra és a szerkezetre helyezni a hangsúlyt.

citrus_gyumolcsok

A visszafogottan induló borunk egy idő után kinyílhat, vagy éppen a parfümösség hamar eltűnhet belőle, pont emiatt a gyors, percről-percre változás miatt nem érdemes elveszni a részletekben, inkább emeljünk ki néhányat a legjellemzőbb jegyek közül. Hosszabb leírásnál nyugodtan térjünk ki külön arra, hogy milyen illatot érezhet a fogyasztó, de például a hátcímkén, hely hiány miatt célszerű összevonni az aromákkal és azokat leírni, aminek az illat-ízjegyei megegyeznek.

Az illat leírása esetén tisztaság, intenzitás és illatjegyek hármasáról van szó.

A tisztaság esetén kellemes vagy kellemetlen illatot érzünk. Mivel senki nem fogja a saját borára azt írni, hogy bizonytalan az illata, így ennek eldöntése a vásárlóra marad.

Az intenzitásnál megkülönböztetünk visszafogott és intenzív illatot, amikre használhatjuk a leírásban az elegáns, zárkózott vagy éppen a parfümös, túláradó, kirobbanó szavakat is.

Az illatjegyek említésekor érdemes egy bizonyos sorrendet tartani, hiszen így a fogyasztónak segíthetünk a bor karakterének elképzelésében, ne ugráljunk az aromák között. Kezdjük a leginkább érezhető ízjeggyel és onnan haladjunk a csak a háttérben lévő, kevéssé érezhető aromákig.

Ha egy könnyedebb, illatos fajtáról van szó, írjuk le a primőr jegyeket, a gyümölcsöket, virágokat, míg egy komolyabb bor esetén a gyümölcsaromák után jöhetnek az erjedésből, hordóból eredő szekunder, mondjuk fűszeres, fás jegyek, majd a palackos érleléssel kialakuló tercier aromák.

Kodela Mia

Ide jöhet a könyvről kép, szöveg, gomb, bármi…

Ez az oldal cookie-kat használ. Nekünk, a Wineglass Communication-nál fontos az adataid védelme. A honlapunk szolgáltatásaink biztosítása, a felhasználói élmény javítása és a látogatottságának mérésére, hirdetéseink eljuttatása érdekében sütiket és más követő megoldásokat használ. Bizonyos adatokat hozzájárulásod esetén átadunk külső partnereknek, például a Google-nek.

Az „Elfogadom az összes sütit” gomb megnyomásával egyszerre tudsz hozzájárulást adni az összes cookie lefutásához.

Ha szeretnéd, Te magad is eldöntheted az „Adatvédelmi beállítások” linkre kattintva, mihez járulsz hozzá, és át tudod nézni a részleteket az Adatkezelési tájékoztatónkban. Későbbiekben is változtathatsz, a bal alsó sarokban található fogaskerékre kattintva.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Szeretnénk minél személyre szabottabb élményeket és szolgáltatásokat nyújtani a weboldalunkon és azon túl is. Ezért használunk un. sütiket és követőkódokat, és ezért adunk át bizonyos adatokat külső partnereknek. Ezeknek a funkcióknak egy része, amik a rendszer üzemeltetéséhez szükséges, azonnal elindul, egy másik részét viszont Te tudod szabályozni ezen a felületen az egyes kategóriákban, amelyeknél a nevekre kattintva meg tudod nézni a részleteket. További információkat az Adatkezelési tájékoztatónkban találsz. Arra kérünk, segítsd a munkánkat, és kattints az [ÖSSZES ENGEDÉLYEZÉSE] gombra!”


Ezek a cookiek az oldal működéséhez szükségesek. Automatikusan elindulnak, amikor weboldalunkat meglátogatod. Kivételes esetekben a büngészőkben tilthatók le, de felhívjuk a figyelmedet, hogy oldalunkat ezek nélkül a sütik nélkül nem fogod tudni kielégítően használni.

Ezek a cookiek az oldal működéséhez szükségesek. Automatikusan elindulnak, amikor weboldalunkat meglátogatod. Kivételes esetekben a büngészőkben tilthatók le, de felhívjuk a figyelmedet, hogy oldalunkat ezek nélkül a sütik nélkül nem fogod tudni kielégítően használni.

Összes tiltása
Összes engedélyezése