Borleírások: mit mondjunk az illatról?
A szín után a borleírások második eleme az illat. Akárcsak az előzőekben taglalt látvány esetében, erre sem kell túl hosszan kitérni, de itt is érdemes lehet megfontolni pár dolgot.
Az tény, hogy a borok illata folyamatosan változik, így az első benyomásból általában nem célszerű végleges következtetést levonni, pláne ha nem egy könnyed Irsai vagy sauvignon blanc van a pohárban, hanem egy komplexebb, érleltebb vagy neutrálisabb bor. Ha ez utóbbi áll fenn, célravezetőbb inkább az aromákra és a szerkezetre helyezni a hangsúlyt.
A visszafogottan induló borunk egy idő után kinyílhat, vagy éppen a parfümösség hamar eltűnhet belőle, pont emiatt a gyors, percről-percre változás miatt nem érdemes elveszni a részletekben, inkább emeljünk ki néhányat a legjellemzőbb jegyek közül. Hosszabb leírásnál nyugodtan térjünk ki külön arra, hogy milyen illatot érezhet a fogyasztó, de például a hátcímkén, hely hiány miatt célszerű összevonni az aromákkal és azokat leírni, aminek az illat-ízjegyei megegyeznek.
Az illat leírása esetén tisztaság, intenzitás és illatjegyek hármasáról van szó.
A tisztaság esetén kellemes vagy kellemetlen illatot érzünk. Mivel senki nem fogja a saját borára azt írni, hogy bizonytalan az illata, így ennek eldöntése a vásárlóra marad.
Az intenzitásnál megkülönböztetünk visszafogott és intenzív illatot, amikre használhatjuk a leírásban az elegáns, zárkózott vagy éppen a parfümös, túláradó, kirobbanó szavakat is.
Az illatjegyek említésekor érdemes egy bizonyos sorrendet tartani, hiszen így a fogyasztónak segíthetünk a bor karakterének elképzelésében, ne ugráljunk az aromák között. Kezdjük a leginkább érezhető ízjeggyel és onnan haladjunk a csak a háttérben lévő, kevéssé érezhető aromákig.
Ha egy könnyedebb, illatos fajtáról van szó, írjuk le a primőr jegyeket, a gyümölcsöket, virágokat, míg egy komolyabb bor esetén a gyümölcsaromák után jöhetnek az erjedésből, hordóból eredő szekunder, mondjuk fűszeres, fás jegyek, majd a palackos érleléssel kialakuló tercier aromák.
Kodela Mia