Barion Pixel

Borleírások: mit mondjunk az illatról?

A szín után a borleírások második eleme az illat. Akárcsak az előzőekben taglalt látvány esetében, erre sem kell túl hosszan kitérni, de itt is érdemes lehet megfontolni pár dolgot.

Az tény, hogy a borok illata folyamatosan változik, így az első benyomásból általában nem célszerű végleges következtetést levonni, pláne ha nem egy könnyed Irsai vagy sauvignon blanc van a pohárban, hanem egy komplexebb, érleltebb vagy neutrálisabb bor. Ha ez utóbbi áll fenn, célravezetőbb inkább az aromákra és a szerkezetre helyezni a hangsúlyt.

citrus_gyumolcsok

A visszafogottan induló borunk egy idő után kinyílhat, vagy éppen a parfümösség hamar eltűnhet belőle, pont emiatt a gyors, percről-percre változás miatt nem érdemes elveszni a részletekben, inkább emeljünk ki néhányat a legjellemzőbb jegyek közül. Hosszabb leírásnál nyugodtan térjünk ki külön arra, hogy milyen illatot érezhet a fogyasztó, de például a hátcímkén, hely hiány miatt célszerű összevonni az aromákkal és azokat leírni, aminek az illat-ízjegyei megegyeznek.

Az illat leírása esetén tisztaság, intenzitás és illatjegyek hármasáról van szó.

A tisztaság esetén kellemes vagy kellemetlen illatot érzünk. Mivel senki nem fogja a saját borára azt írni, hogy bizonytalan az illata, így ennek eldöntése a vásárlóra marad.

Az intenzitásnál megkülönböztetünk visszafogott és intenzív illatot, amikre használhatjuk a leírásban az elegáns, zárkózott vagy éppen a parfümös, túláradó, kirobbanó szavakat is.

Az illatjegyek említésekor érdemes egy bizonyos sorrendet tartani, hiszen így a fogyasztónak segíthetünk a bor karakterének elképzelésében, ne ugráljunk az aromák között. Kezdjük a leginkább érezhető ízjeggyel és onnan haladjunk a csak a háttérben lévő, kevéssé érezhető aromákig.

Ha egy könnyedebb, illatos fajtáról van szó, írjuk le a primőr jegyeket, a gyümölcsöket, virágokat, míg egy komolyabb bor esetén a gyümölcsaromák után jöhetnek az erjedésből, hordóból eredő szekunder, mondjuk fűszeres, fás jegyek, majd a palackos érleléssel kialakuló tercier aromák.

Kodela Mia

Ide jöhet a könyvről kép, szöveg, gomb, bármi…

A weboldalon cookie-kat ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Szeretnénk minél személyre szabottabb élményeket és szolgáltatásokat nyújtani a weboldalunkon és azon túl is. Ezért használunk un. sütiket és követőkódokat, és ezért adunk át bizonyos adatokat külső partnereknek. Ezeknek a funkcióknak egy része, amik a rendszer üzemeltetéséhez szükséges, azonnal elindul, egy másik részét viszont Te tudod szabályozni ezen a felületen az egyes kategóriákban, amelyeknél a nevekre kattintva meg tudod nézni a részleteket. További információkat az Adatkezelési tájékoztatónkban találsz. Arra kérünk, segítsd a munkánkat, és kattints az [ÖSSZES ENGEDÉLYEZÉSE] gombra!”


Ezek a cookiek az oldal működéséhez szükségesek. Automatikusan elindulnak, amikor weboldalunkat meglátogatod. Kivételes esetekben a büngészőkben tilthatók le, de felhívjuk a figyelmedet, hogy oldalunkat ezek nélkül a sütik nélkül nem fogod tudni kielégítően használni.

Ezek a cookiek az oldal működéséhez szükségesek. Automatikusan elindulnak, amikor weboldalunkat meglátogatod. Kivételes esetekben a büngészőkben tilthatók le, de felhívjuk a figyelmedet, hogy oldalunkat ezek nélkül a sütik nélkül nem fogod tudni kielégítően használni.

Összes tiltása
Összes engedélyezése