Legyen képed hozzá!

Ugyan az előző részben már a fotók feldolgozásával foglalkoztunk, most mégis visszatérünk az alapokhoz, hiszen fontos szabály, hogy ha egy fotó nem sikerült, akkor azon a filterek sem segítenek, míg egy jól elkapott pillanat utólagos módosítás nélkül is látványos lesz.

Mivel magam is csak a lelkes amatőrök táborához tartozom, ezért megkértem Pályi Zsófiát, a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának vezetőjét, több pályázat díjazottját, hogy segítsen hasznos tanácsokat adni a borászok számára. Zsófinak már ebben a témakörben is van tapasztalata, hiszen a Szekszárdi Fotós Alkotótábor szakmai vezetőjeként végigfényképezte a borvidéket a szüreti időszakban, így személyesen is megélte a bor születésének egyik fontos pillanatát.

„Ha témát választunk, akkor érdemes megmutatni, hogy a dűlőink, a sorok, a tőkék mennyire más arcukat mutatják a különböző évszakokban. Látványos lehet, amikor frissen hullott hó fedi, vagy amikor mélyvörösbe hajlanak a levelek. Talán egy borásznak ez nem túl izgalmas téma, de a borkedvelők így még közelebbinek érzik magukhoz a termelőt, hiszen ott vannak vele a szőlőben, még ha virtuálisan is. Keressük a rendhagyó fényviszonyokat és a gyorsan elillanó napszakokat! Különös hangulatot adhat a tájnak és a szőlőtőkéknek egy hajnali szórt fény vagy a lemenő nap súroló fénye.

legyen_keped_hozza_1200

Ha már palackba került a bor, és csendéletet készítünk róla, érdemes hangulatot teremteni köré pohárral, egy-két falatkával, odaillő kiegészítővel. Személy szerint én nagyon kedvelem a felülnézeti perspektívát, de ha másban gondolkodunk, akkor se felejtsünk el a képmező egészében gondolkodni. Habár mindig a borra fókuszálunk, a frappáns háttér megválasztása sem utolsó. Összességében kerüljük a zavaros képelemeket, és egy letisztult kompozícióra törekedjünk. Olyanra, amiben azért akad még némi felfedeznivaló!

Azt gondolom, hogy a Facebook és az Instagram épp olyan felületek, ahol kicsit többet is mutathatunk a borászatról a „hivatalos” képeken túl. Ilyenkor a kívülálló szeret picit bepillantani a hétköznapokba: hogyan zajlik a családi élet a szőlő körül, milyen a hangulat a szüretelők között, vagy kire jutott épp a csömöszölés. Végeredményben ezek az élményképek közelebb hozzák a bort is a szemlélődő poharához.”

Amikor elkészült a hangulatot leginkább visszaadó kép, akkor van értelme megosztani a borászat közösségimédia-felületein. Ezek fortélyairól is ejtünk majd szót a jövőben, addig is érdemes nyitott szemmel járni, sokszor a borász számára mindennapos témák a legnépszerűbbek a fogyasztói között.

Burai László

Ide jöhet a könyvről kép, szöveg, gomb, bármi…

Ez az oldal cookie-kat használ. Nekünk, a Wineglass Communication-nál fontos az adataid védelme. A honlapunk szolgáltatásaink biztosítása, a felhasználói élmény javítása és a látogatottságának mérésére, hirdetéseink eljuttatása érdekében sütiket és más követő megoldásokat használ. Bizonyos adatokat hozzájárulásod esetén átadunk külső partnereknek, például a Google-nek.

Az „Elfogadom az összes sütit” gomb megnyomásával egyszerre tudsz hozzájárulást adni az összes cookie lefutásához.

Ha szeretnéd, Te magad is eldöntheted az „Adatvédelmi beállítások” linkre kattintva, mihez járulsz hozzá, és át tudod nézni a részleteket az Adatkezelési tájékoztatónkban. Későbbiekben is változtathatsz, a bal alsó sarokban található fogaskerékre kattintva.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Szeretnénk minél személyre szabottabb élményeket és szolgáltatásokat nyújtani a weboldalunkon és azon túl is. Ezért használunk un. sütiket és követőkódokat, és ezért adunk át bizonyos adatokat külső partnereknek. Ezeknek a funkcióknak egy része, amik a rendszer üzemeltetéséhez szükséges, azonnal elindul, egy másik részét viszont Te tudod szabályozni ezen a felületen az egyes kategóriákban, amelyeknél a nevekre kattintva meg tudod nézni a részleteket. További információkat az Adatkezelési tájékoztatónkban találsz. Arra kérünk, segítsd a munkánkat, és kattints az [ÖSSZES ENGEDÉLYEZÉSE] gombra!”


Ezek a cookiek az oldal működéséhez szükségesek. Automatikusan elindulnak, amikor weboldalunkat meglátogatod. Kivételes esetekben a büngészőkben tilthatók le, de felhívjuk a figyelmedet, hogy oldalunkat ezek nélkül a sütik nélkül nem fogod tudni kielégítően használni.

Ezek a cookiek az oldal működéséhez szükségesek. Automatikusan elindulnak, amikor weboldalunkat meglátogatod. Kivételes esetekben a büngészőkben tilthatók le, de felhívjuk a figyelmedet, hogy oldalunkat ezek nélkül a sütik nélkül nem fogod tudni kielégítően használni.

Összes tiltása
Összes engedélyezése