Legyen képed hozzá!
Ugyan az előző részben már a fotók feldolgozásával foglalkoztunk, most mégis visszatérünk az alapokhoz, hiszen fontos szabály, hogy ha egy fotó nem sikerült, akkor azon a filterek sem segítenek, míg egy jól elkapott pillanat utólagos módosítás nélkül is látványos lesz.
Mivel magam is csak a lelkes amatőrök táborához tartozom, ezért megkértem Pályi Zsófiát, a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának vezetőjét, több pályázat díjazottját, hogy segítsen hasznos tanácsokat adni a borászok számára. Zsófinak már ebben a témakörben is van tapasztalata, hiszen a Szekszárdi Fotós Alkotótábor szakmai vezetőjeként végigfényképezte a borvidéket a szüreti időszakban, így személyesen is megélte a bor születésének egyik fontos pillanatát.
„Ha témát választunk, akkor érdemes megmutatni, hogy a dűlőink, a sorok, a tőkék mennyire más arcukat mutatják a különböző évszakokban. Látványos lehet, amikor frissen hullott hó fedi, vagy amikor mélyvörösbe hajlanak a levelek. Talán egy borásznak ez nem túl izgalmas téma, de a borkedvelők így még közelebbinek érzik magukhoz a termelőt, hiszen ott vannak vele a szőlőben, még ha virtuálisan is. Keressük a rendhagyó fényviszonyokat és a gyorsan elillanó napszakokat! Különös hangulatot adhat a tájnak és a szőlőtőkéknek egy hajnali szórt fény vagy a lemenő nap súroló fénye.
Ha már palackba került a bor, és csendéletet készítünk róla, érdemes hangulatot teremteni köré pohárral, egy-két falatkával, odaillő kiegészítővel. Személy szerint én nagyon kedvelem a felülnézeti perspektívát, de ha másban gondolkodunk, akkor se felejtsünk el a képmező egészében gondolkodni. Habár mindig a borra fókuszálunk, a frappáns háttér megválasztása sem utolsó. Összességében kerüljük a zavaros képelemeket, és egy letisztult kompozícióra törekedjünk. Olyanra, amiben azért akad még némi felfedeznivaló!
Azt gondolom, hogy a Facebook és az Instagram épp olyan felületek, ahol kicsit többet is mutathatunk a borászatról a „hivatalos” képeken túl. Ilyenkor a kívülálló szeret picit bepillantani a hétköznapokba: hogyan zajlik a családi élet a szőlő körül, milyen a hangulat a szüretelők között, vagy kire jutott épp a csömöszölés. Végeredményben ezek az élményképek közelebb hozzák a bort is a szemlélődő poharához.”
Amikor elkészült a hangulatot leginkább visszaadó kép, akkor van értelme megosztani a borászat közösségimédia-felületein. Ezek fortélyairól is ejtünk majd szót a jövőben, addig is érdemes nyitott szemmel járni, sokszor a borász számára mindennapos témák a legnépszerűbbek a fogyasztói között.
Burai László