Az együttműködés ereje
A modern borturizmusról szóló sorozatunkat folytatva ez alkalommal a különböző együttműködési modellek témájába vágunk bele, elsőként egy ágazatok közötti kooperációról hozunk példát Ausztráliából.
Partnerekre két módon is gondolhatunk borturisztikai működésünk fellendítése kapcsán. Az első csoportba a kiegészítő jellegű tevékenységet folytató vállalkozások kerülhetnek, míg a másodikba a hozzánk hasonló borászatok – például egy borvidéki együttműködés keretében.
Az elsőre remek példa lehet a Seppeltsfield nevű ausztrál borászat. Háttér-információként érdemes tudni róluk, hogy ez egy 1851-ben alapított borászat, ami elsősorban erősített borairól volt ismert. A működése alatt jelentős átszervezéseken esett át, komolyabb befektetések azonban nem valósultak meg. Tizenkét olyan történelmi védettség alatt álló épülete is volt, amelyet teljesen elhanyagoltak.
Majd új tulajdonosok érkeztek, akik teljesen felújították a birtokot, és egy kis falut hoztak létre. Elsőként egy helyi kézművessel kezdtek együttműködésbe, aki a termékeit árulta kiegészítő elemként a borászatnál. Az ún. Jam Factory 2013-ban nyitott meg, és 7%-kal emelte a látogatók számát.
Miután pedig ez a koprodukció sikeresnek bizonyult, egy trendi éttermet kértek fel arra, hogy nyisson üzletet a borászatban. A Fino Restaurant 2014-es indulását követően 32%-kal nőtt a vendégek száma, és így elérte a 138 000 főt.
A két kiegészítő tevékenységnek köszönhetően manapság a borból, az étteremből és a vásárlásból származó, egy vendégre eső átlagos bevétel meghaladja a száz ausztrál dollárt, azaz a hatvankét eurót. A teljes bevétel pedig 15%-kal emelkedett.
Tóth Adrienn
Modern borturisztika cikksorozat:
1. rész Modern borturizmus
2. rész A borturizmus kategóriái
3. rész Hat út a borturizmusban
4. rész Borturizmus luxus kategóriában is
5. rész Az együttműködés ereje
6. rész Borbár modell a közösségi bormarketingben
7. rész Hogyan mutassuk be a terroir-különbségeket?
8. rész Közösségi bormarketing stratégia Ausztráliában
9. rész Apró ötletek – hogyan javíthatsz borturisztikai szolgáltatásaidon