Barion Pixel

Az együttműködés ereje

A modern borturizmusról szóló sorozatunkat folytatva ez alkalommal a különböző együttműködési modellek témájába vágunk bele, elsőként egy ágazatok közötti kooperációról hozunk példát Ausztráliából.

Partnerekre két módon is gondolhatunk borturisztikai működésünk fellendítése kapcsán. Az első csoportba a kiegészítő jellegű tevékenységet folytató vállalkozások kerülhetnek, míg a másodikba a hozzánk hasonló borászatok – például egy borvidéki együttműködés keretében.

Az elsőre remek példa lehet a Seppeltsfield nevű ausztrál borászat. Háttér-információként érdemes tudni róluk, hogy ez egy 1851-ben alapított borászat, ami elsősorban erősített borairól volt ismert. A működése alatt jelentős átszervezéseken esett át, komolyabb befektetések azonban nem valósultak meg. Tizenkét olyan történelmi védettség alatt álló épülete is volt, amelyet teljesen elhanyagoltak.

Forrás: a pincészet Facebook oldala.

Majd új tulajdonosok érkeztek, akik teljesen felújították a birtokot, és egy kis falut hoztak létre. Elsőként egy helyi kézművessel kezdtek együttműködésbe, aki a termékeit árulta kiegészítő elemként a borászatnál. Az ún. Jam Factory 2013-ban nyitott meg, és 7%-kal emelte a látogatók számát.

Miután pedig ez a koprodukció sikeresnek bizonyult, egy trendi éttermet kértek fel arra, hogy nyisson üzletet a borászatban. A Fino Restaurant 2014-es indulását követően 32%-kal nőtt a vendégek száma, és így elérte a 138 000 főt.

A két kiegészítő tevékenységnek köszönhetően manapság a borból, az étteremből és a vásárlásból származó, egy vendégre eső átlagos bevétel meghaladja a száz ausztrál dollárt, azaz a hatvankét eurót. A teljes bevétel pedig 15%-kal emelkedett.

Tóth Adrienn

Modern borturisztika cikksorozat:
1. rész Modern borturizmus
2. rész A borturizmus kategóriái
3. rész Hat út a borturizmusban
4. rész Borturizmus luxus kategóriában is
5. rész Az együttműködés ereje
6. rész Borbár modell a közösségi bormarketingben
7. rész Hogyan mutassuk be a terroir-különbségeket?
8. rész Közösségi bormarketing stratégia Ausztráliában
9. rész Apró ötletek – hogyan javíthatsz borturisztikai szolgáltatásaidon

Ide jöhet a könyvről kép, szöveg, gomb, bármi…

A weboldalon cookie-kat ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Szeretnénk minél személyre szabottabb élményeket és szolgáltatásokat nyújtani a weboldalunkon és azon túl is. Ezért használunk un. sütiket és követőkódokat, és ezért adunk át bizonyos adatokat külső partnereknek. Ezeknek a funkcióknak egy része, amik a rendszer üzemeltetéséhez szükséges, azonnal elindul, egy másik részét viszont Te tudod szabályozni ezen a felületen az egyes kategóriákban, amelyeknél a nevekre kattintva meg tudod nézni a részleteket. További információkat az Adatkezelési tájékoztatónkban találsz. Arra kérünk, segítsd a munkánkat, és kattints az [ÖSSZES ENGEDÉLYEZÉSE] gombra!”


Ezek a cookiek az oldal működéséhez szükségesek. Automatikusan elindulnak, amikor weboldalunkat meglátogatod. Kivételes esetekben a büngészőkben tilthatók le, de felhívjuk a figyelmedet, hogy oldalunkat ezek nélkül a sütik nélkül nem fogod tudni kielégítően használni.

Ezek a cookiek az oldal működéséhez szükségesek. Automatikusan elindulnak, amikor weboldalunkat meglátogatod. Kivételes esetekben a büngészőkben tilthatók le, de felhívjuk a figyelmedet, hogy oldalunkat ezek nélkül a sütik nélkül nem fogod tudni kielégítően használni.

Összes tiltása
Összes engedélyezése